Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.
Her kan du lese hva Mynt & Historie nr. 1 2018 handler om.

Årets første utgave av Mynt & Historie er ute, og som vanlig er det mye spennende. Nummeret sprer seg fra OL-mynter til jakt på middelaldermynter og til moderne mynter og 17. mai-medaljer. Her kan du la deg friste av 68 sider numismatikk og historie.

Det kanskje mest spennende fra vårt ståsted var at Frankrike har bestemt seg for å gi ut en mynt i rettferdig Fairmined gull. Mynt & Historie har selvfølgelig dekket dette. I tillegg har vi også fått med oss en rekke andre spennende temaer for deg som er opptatt av mynter, historie eller kanskje begge deler.

 

Johaug-besøk og stor flukt

Therese Johaug var innom Samlerhusets lokaler i januar, og i den anledning ble det laget en bildeserie. Her kan du se Johaug ta imot medaljen hun fikk av Samlerhusets administrerende direktør Vibece Furseth og mens hun intervjues av TV2. Hun hadde også tid til å signere autografer til fans og spesielt inviterte.

Mens nordmenn ser på «Donald Duck» og «Tre nøtter til Askepott», er det «Den store flukten» som er julefilm i Storbritannia. Filmen er basert på en sann historie, historien om 76 menn som prøvde å rømme fra konsentrasjonsleiren Stalag Luft III. Bare tre greide å komme seg videre. Historien er gripende og spennende, spesielt fra et norsk ståsted.

 

Morgendagens mynter og gårsdagens myntmangel

Da Mynt & Historie besøkte World Money Fair i Berlin i februar 2018, ble flere mynter foreviget. Både det canadiske myntverket Canadian Mint og CIT – Coin Invest Trust – har brutt barrierer. Tredimensjonale mynter, fargede mynter og mynter med hologrameffekt er blant de spennende nye effektene man kunne vitne.  Dersom du vil lese om hva Frankrikes, Sør-Afrikas og Canadas myntverks representanter mener om myntutviklingen, er dette spennende lesning.

Det er ikke ofte at man får en ny doktor i numismatikk, og det er også svært sjelden at det er en kvinne. Linn Eikje Ramberg er begge deler. Hennes interesseområde er mynter i middelalderen. Og det er ikke en lett hobby. For både i borgerkrigen på 1100-tallet og unionstiden med Sverige fra 1300-tallet er det svært lite å hente. Men det stopper ikke Ramberg. Mynt & Historie har intervjuet henne og førsteamanuensis Håkon Roland for å forstå litt mer om hvor interessen kom fra, hvordan de forsker og hva som er så spennende med gamle mynter.

 

Hva skjuler seg på bunnen?

Prosjektet Funn i Hafrsfjord har vært en gjenganger i Mynt & Historie. I dette nummeret spør bladet seg om hva slags mynter man kan håpe på å finne i bunnen av Hafrsfjord. Norge hadde ikke egne mynter, men det hadde kommet inn mynter fra hele Europa. Men hva kan man anta at kan finnes? Svaret viser at vikingene hadde et bredt kontakt- og handelsnettverk.

I februar i år var det 200 år siden Karl Johan besteg tronen i Norge og i Sverige. I den anledning har vi sett på ham og på mynthistorien under ham. Karl Johan var en sammensatt konge, men han har en forbausende klar mynthistorie. Og dessuten fikk vi nordmenn viljen vår på omskriften på de norske myntene; Norge først!