I mai 2017 ble de nye 100- og 200-sedlene sluppet. I oktober er det på tide med de nye 50- og 500-kronesedlene. Og igjen er temaet havet. Havet er et felles tema for sedlene, og dermed er det bare 1000-lappen som har portrett igjen. Den skal byttes ut i 2019.
Betalingsmiddel i ett år
Dersom du er bekymret for om du rekker å bli kvitt de gamle sedlene, er det altså slik at de er tvunget betalingsmiddel i ett år. I tillegg er det slik at enkelte banker tar dem imot lenger.
Norges Bank tar imot sedlene i ti år etter at de ikke lenger er gyldige, så man skal ha god tid på seg på å bytte ut sedlene. Nye sedler kommer også i minibanken allerede den 18. september.
Akkurat som på 100- og 200-kronersedlene, vil det høyst sannsynlig finnes rutiner og ordninger som gjør at du kan veksle inn femtilappene og femhundrelappene hos Norges Bank. Likevel er det anbefalt å bruke dem opp eller veksle dem inn før den tid. Det er som regel enklere.
Livreddende motiv på nye sedler
Som nevnt er temaet for de nye sedlene fortsatt havet. Femtilappen har Utvær fyr i Solund kommune i Sogn og Fjordane. Dette er Norges vestligste punkt. Det 45 meter høye fyret ble installert i 1900 og avbemannet i 2004, og er nå automatisert. (Bilder: Norges Bank)
Seddelens bakside viser en stilisert lys fra et fyr. De fleste norske fyr har en lysvidde på rett under 20 nautiske mil, med Vardø fyr med 23 nautiske mil som det med kraftigst lysvidde. Disse fyrene har hjulpet skip og båter siden 1655, og reddet både liv og last.
Femhundrelappens forside har bilde av redningsskøyten RS 14 «Stavanger», laget av Colin Archer. Archer har spilt en svært viktig rolle for norsk skipsfart, og han sto også bak polarskipet «Fram». Redningsskøytene har også spilt en avgjørende rolle i å redde forliste og skipbrudne. Slik kan man si at våre nye sedler fra og med 18. oktober har en livreddende rolle.
Dermed er baksiden til 500-lappen, med bilde av en oljeplattform, muligens litt annerledes. Norges Bank kommenterer likevel at havet har gitt velferd, og at oljen er bærebjelken. Slik har havet med olje og fiske vært avgjørende for den typen livreddende støtte man får i et velferdssamfunn.