Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.
Jan Baalsrud skal minnes med byste, og det jobbes nå med å få inn penger

En byste av Jan Baalsrud er planlagt på Kolbotn. Den skal finansieres frivillig, og Samlerhuset og Forsvarsdepartementet er blant de som har stilt opp. Nå arrangeres en såkalt Fundraiser for alle interesserte mandag 17. juni. Tilstede er Harald Zwart, kona Veslemøy og Thomas Gulliksen.

Da Oppegård rådhus ble solgt, måtte man finne et nytt sted å plassere minnesmerkene som sto der. Formannskapet i Oppegård kommune foreslo å flytte disse til Jan Baalsruds plass og i tillegg legge til snublestener for å minnes lokale jødiske ofre for grusomhetene under andre verdenskrig. 

I tillegg skal altså en frivillig finansiert byste av motstandsmannen Jan Baalsrud stå på plassen som siden 2008 har båret hans navn. Jan Baalsrud er blant Norges store krigshelter, kjent fra den Harald Zwart-regisserte filmen «Den tolvte mann» (2017) , og «Ni liv» (1957) av David Howarth. Baalsrud, som kjempet med livet som innsats for motstandssaken, er blant Kolbotns mest kjente innbyggere.

Regissør til stede på filmvisning

Bysten er forventet å koste 180 000 kroner, og penger skal hentes inn gjennom en innsamlingsaksjon. Arrangementet 17.juni er medvirkende til innsamlingen og del i finansieringsplanen. Bysten er berammet ferdig allerede til høsten.

Arrangementet består av en middag på O'Learys og visning av «Den tolvte mann». Både regissør Harald Zwart, produsent Veslemøy Zwart og hovedrolleinnhaver Thomas Gulliksen, i tillegg til Baalsruds nevø Tore Haug, deltar på middagen. Det gjør og så tidligere leder for Norsk Hjemmefrontmuseum Ivar Kraglund, som skal foredra om Baalsruds liv og gjerninger.

Flere støttespillere

I tillegg til Samlerhuset, som stiller med gavebeløp på 20 000 kroner, samt Jan Baalsruds minnemedaljer (se bilde) til en samlet verdi av 50.000 kroner, stiller også Forsvarsdepartementet med 50 000. En rekke lokale, nasjonale og internasjonale bidragsytere har i tillegg medvirket, herunder Gunnar Sønstebys minnefond, Landstormen, Kolben kulturhus, Kolbotn Idrettslag, Nordisk Film Egmont, samt Attentus eiendom, O’Learys og  sist, men blant de største, Oppegård Kommune.