Like før jul besøkte Ross Kolby motstandsmann og offiser i Kompani Linge, samt enkemann etter Kong Olavs datter Prinsesse Ragnhild, 97 år gamle Erling Lorentzen. Kolby er kunstneren bak «Frigjøringskongene». Med seg hadde han en gave fra Samlerhuset og ham selv; et komplett sett med gigantmedaljer som gjengir de storslåtte «Frigjøringskongene» i minste detalj! Lorentzen er svært historieinteressert, og satte stor pris på gaven, forteller han. Vanligvis var det faste rutiner som gikk på skinner, et personale som visste nøyaktig hva og hvordan de skulle utføre sine tjenester. Kong Olavs døde kropp ble brakt ned fra Kongsgården til Slottet, der han ble lagt i åpen kiste med lys rundt. «Litt utpå kvelden, jeg må ha vært helt alene, gikk jeg inn i salongen og ble stående ved den åpne kisten. Som om for å si farvel. Det var veldig godt å få gjøre det. Jeg var med ham i livet og døden».
Viktig for Sønstebys minnefond - og frigjøringsmedaljene
Erling Lorentzen er aktiv i "Gunnar Sønstebys Minnefond", et fond han var med på å finansiere oppstarten sammen med blant andre Samlerhuset. Fondet utgir Sønstebyprisen til de som bidrar til å støtte opp om eller forsvare norske demokratiske verdier. Du kan lese mer om fondet og Samlerhusets engasjement i det her. Lorentzen og Sønsteby var begge viktige figurer under andre verdenskrig, og begge har jobbet mye for at minnene og lærdommen av den skal bevares til de kommende generasjoner.
Lorrentzen spilte selv en viktig rolle i selve medaljene som ble malt av Ross Kolby. For å få et best mulig inntrykk av kongene, intervjuet Kolby flere mennesker som sto kongene nær. Erling Lorentzen og William Mohr, som selv ble portrettert av Kolbiy, husket begge godt alle tre fra andre verdenskrig og fremover, og var viktige bidragsytere til å få fram et godt og flerdimensjonalt bilde av alle de tre kongene.