Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

I samarbeid med den norske kunstneren Nico Widerberg hedrer nå Samlerhuset krigsseilerne med en eksklusiv kunstmedalje laget av 1 kg sølv hentet fra verdens dypeste skatt.

Rundt 50.000 nordmenn hadde sin arbeidsplass på havet under krigen. Det norske folk har kåret krigsseilerne til de viktigste nordmenn gjennom 200 år.

Les også den grupende historien om krigsseilerne: Hver tiende krigsseiler var under atten år.

Nico Widerberg, en av Norges fremste kunstnere, har vist et langsiktig engasjement for å hedre og formidle historien om norske krigsseilere. I samabeid med Samlerhuset har han nå designet en eksklusiv kunstmedalje i 1 kilo sølv, som bærer en helt unik historie.

Sølv fra verdens dypeste skatt

En vinterdag i 1942 var SS City of Cairo på vei fra Cape Town mot Brasil. Ombord var over 300 sjeler – og et stort parti med krigssølv i form av mynter. Langsom og uten eskorte var det aldrende skipet et lett bytte for tyske ubåter.Skipet sank og ingen så noen gang noe til menneskene eller krigssølvet igjen før 2011.

I 2011 ble forliset funnet 5150 meter under vann. Dette resulterte i verdens dypeste bergingsoperasjon fra et skipsvrak og at krigssølvet fra City of Cairo så dagens lys igjen - etter over 70 år på havets bunn.

Nå er det nettopp dette sølvet som brukes i den norske kunstmedaljen for å hedre de som viet livet sitt til flåten under krigen.

Et symbol på en viktig tid

Nico Widerberg har egenhendig håndkarvet ut motivet. Kunstmedaljen er designet etter den tradisjonell håndverksmetoden, og er produsert og preget med krigssølvet på Det Norske Myntverket i Kongsberg.

Motivet viser en høy menneskeskikkelsen som står i sentrum av en U, som er tverrsnittet av en båt, eller et anker. Skikkelsen fungerer som en slags blanding mellom seil, tårn og symbol på menneskene, altså krigsseilerne, i skipet.

På medaljen er bakgrunnen hypnotisk med bølgete streker på toppen over rette streker, som om havet er rolig, mens himmelen stormer. Dette minner igjen litt om Munchs «Skrik» og «Angst».

På motsatt side av medaljen har Widerberg laget et portrett av kong Haakon VII, folkekongen som var et viktig symbol både for krigsseilerne og andre nordmenn gjennom de mørke krigsårene fra London.

Kunstmedaljen er signert av Nico Widerberg på randkanten av medaljen.

Inspirert av ikonisk monument i London

Kunstmedaljen er inspirert av kunstnerens statue «Skip», som står som minnesmerke utenfor Sjømannskirken i London. Skulpturen ble til etter initiativ fra pensjonert skipsfører Wiktor Mølleskog, bosatt i London, og pensjonert maskinsjef Roald Evensen.

Avduking av den 2 meter høye bronsestatuen i 2021 var en markering av 75-års jubileet for freden i 1945. Minnesmerket ble laget for å hedre både de som gikk bort på havet og de som kom velberget gjennom fem krigsår, enten de seilte i handelsflåten eller tjenestegjorde i Marinen. Samlerhuset var også med å medfinansierte dette minnesmerket.

Ansatte fra Samlerhuset ved siden av Widerbergmonumentet «Skip», utenfor Den norske sjømannskirke i London.

En unik historieformidler

Nico Widerberg er verdenskjent for sin unike kunst og uttrykk gjennom ulike materialer. Nico Widerberg har kunst i genene som sønn av billedkunstnerne Frans Widerberg og Aasa Turid Brække. Kunsten til Nico Widerberg har vært med å utsmykke det offentlige rom i flere tiår.

Gjennom utsmykning av parker, offentlig plasser og arbeidsplasser, på steder som Regjeringskvartalet, i Bjørvika, Sveaas og Gjelsten Holdning har han påvirket vår kollektive bevissthet med sin kunst.

Widerberg har skapt ulike verk med sin lange karriere som billedhogger. Selv har han beskrevet arbeidet som billedhogger som "en reise inn i steinen", der utfordringen er å finne steinens hemmelige vilje og å prøve å gi liv til materialet. Nå har han gjort det samme med 1 kilo sølv fra havets bunn til kunstmedalje for krigsseilerne.

Med kunstmedaljen får man samtidig muligheten til å se Widerbergs talent til å jobbe med ulike materialer - med et eget skrin han selv har fått spesialdesignet i norsk eik og med et tilhørende litografi han har utført i et spesialopplag som følger et lite spesialopplag av kunstmedaljene.

Langsiktig engasjement for krigsseilerne

Samlerhuset er levende engasjert i å bevare og formidle historie. Gjennom tiår har vi hatt et stort samfunnsengasjement for å formidle historien om krigsseilerne. Blant annet er vi stolte av at vi i Samlerhuset har vært en sterk bidragsyter til etableringen av Krigsseilerregisteret som er utført av Norsk senter for Krigsseilerhistorie.

Krigsseilerregisteret inneholder nå nærmere 70.000 registrerte personer! Av disse er nærmere 60.000 seilere i Nortraship, hvorav hele 30.000 nordmenn og over 27.500 utenlandske seilere. Samarbeidet med Norsk senter for Krigsseilerhistorie har vart siden 2015.

Siden 2014 har Samlerhuset laget medaljer for å hedre og skape oppmerksomhet rundt krigsseilernes innsats. Man antar at 40 000 nordmenn tjenestegjorde som krigsseilere, og derfor bestemte Samlerhuset seg for å gi bort 40 000 medaljer i 2018 som et ledd i å holde historien levende.

Med kunstmedaljen Krigsseileren fortsetter Widerberg og Samlerhuset å gi liv til en unik historie. Hver medalje bidrar til at historien om krigsseilerne lever videre i evigvarende metall.

Her kan du lese om krigsseilerne og deres historie!