Under og i kjølvannet av verdenskrigene ble øremyntene preget i krisemetaller som jern og sink. I siste halvdel av 1900-tallet, som følge av stigende inflasjon, ble øremyntene stadig mindre viktige som betalingsmidler i nordmenns lommebøker. I 1972 forsvant 1- og 2-øren ut av den norske myntrekken. I 1982 var det slutt for den norske 25- og 5-øren, og 9 år senere i 1991 tok Norge farvel med 10-øren.
Igjen stod kun 50-øren, som i 1996 fikk et helt nytt design og nynorsk som skriftspråk. Denne mynten ble preget helt frem til 2011. 1.mai 2012, 138 år etter den første mynten med øre som valør ble preget, opphørte ørene som gyldige betalingsmidler i Norge, og med det ble et endelig punktum satt for ører som norsk myntenhet.
Norske øremynter er spennende!
Visste du blant annet at...
- En stor del av de norske ørene i sølv ble inndratt og sendt til The Royal Mint i London der de ble smeltet ned og gjenbrukt som myntmetall for engelsk og annen mynt i 1920-årene?
- Kvartkroner var lenge en betegnelse som ble brukt om 25-øren?
- 10-øren frem til 1919 var den minste sølvmynten i den norske myntrekken?
- Kongeportrettett på Kong Haakon VIIs 50-øre er laget med utgangspunkt i et fotografi tatt av fotograf Ludvig Forbech i Christiania og viser en relativt ung Haakon VII?
- 25-ørene til Kong Oscar II kun ble utgitt i 8 årganger og er en av de sjeldneste valørene blant de norske ørene i sølv?
- Det ble preget norske ører i sølv to år lenger enn det ble preget 1- og 2-kroner?
- Kong Haakon VIIs øremynter i sølv er preget med trikvetrasymboler med inspirasjon fra Harald Hardrådes mynter (1047-1066) ,fra den tid det norske myntvesenet ble etablert?
- Kong Oscar IIs valgspråk var BRODERFOLKENES VEL, og at dette ble preget på samtlige, bortsett fra 25-øren fra 1876, av kongens øremynter i sølv?
- 10-øren i sølv var den mest brukte mynten i nordmenns omgang med penger?
- Ordet «øre» kommer antakelig fra det latinske “Aureus” som betyr gullmynt?